SGE/AI overviews ruller ud i USA

Den 14. maj 2024 skete det endelig: Google startede officielt udrulningen af SGE – Search Generative Experience. Under navnet “AI Overviews” tilbyder Google nu AI-organiserede søgeresultater – og dermed en helt ny måde at navigere i søgeresultaterne på.

Forestil dig en verden, hvor dine søgeforespørgsler på Google bliver mødt med detaljerede og indsigtsfulde svar, som ikke nødvendigvis fører dig videre til en hjemmeside via et link – men faktisk gør det muligt for dig interagere med søgemaskinen direkte i søgeresultaterne. Den verden bliver snart en realitet med Googles udrulning af AI Overviews. Men opdateringen giver også SEO-fagfolk sved på panden.

Med hvad er Google Search Generative Experience? Hvad betyder det for søgeoplevelsen? Og hvad er min holdning til det som SEO-specialist? Det ser jeg nærmere på i denne artikel.

(Artiklen er oprindeligt udgivet den 20. december 2023, men revideret den 15. maj 2024.)

Dette er en test

Hvad er SGE?

I maj 2023 annoncerede Google deres nyeste skud på stammen, nemlig “Search Generative Experience”, som er en generativ AI i søgeresultaterne. Idéen er, at når du indtaster dine søgeord, vil du ovenover de traditionelle søgeresultater blive præsenteret for et såkaldt “AI link card”.

Her får du et dybdegående svar på præcist den forespørgsel, du har tastet ind. På den måde håber Google, at søgningen vil blive mere personlig og tilpasset til brugeren.

Ligesom med ChatGPT er det som at have en hjælpende assistent, der ikke bare giver dig en liste af links, men faktisk forsøger at forstå, hvad du virkelig leder efter. Forskellen er bare at Googles SGE kommer til at fungere direkte i søgeresultaterne.

Når du vil lave mere komplekse søgninger, behøver du derfor ikke dele dine søgninger op i flere dele og derefter samle informationen for selv at tænke dig til svaret. SGE vil give dig svaret på din præcise søgeintention.

SGE blev annonceret uden en fastsat lanceringsdato, men 14. maj 2024 droppede Google bomben med den officielle udrulning af teknologien i USA. Udvalgte brugere i USA har haft muligheden for at teste og give feedback på teknologien siden 25. maj 2023, og teknologien vil formodentligt ramme Danmark i løbet af 2024.

Googles samtalestarter

Google Search Generative Experience (SGE) er en revolutionerende udvikling i søgeteknologi. Denne tilgang gør det muligt for brugere at stille opfølgende spørgsmål, hvilket skaber en mere samtalepræget og interaktiv søgeoplevelse. I modsætning til traditionelle søgemetoder, der primært fokuserer på at rangere resultater baseret på nøgleord, kan SGE dykke dybere ned i brugernes forespørgsler. Dette tilføjer en ny dimension til informationsindsamling, hvor brugerne kan udforske emner mere grundigt og dermed få mere relevante og personlige svar end nogensinde før.

Google giver selv eksemplet med søgningen “What’s better for a family with kids under 3 and a dog, Bryce Canyon or arches?”. Herunder kan du se det AI-generede svar:

SGE kan generere et AI svar, når du søger på Google

Se også Googles egen video om SGE:
https://www.youtube.com/watch?v=dVsiusLQy5Q

Hvorfor kommer SGE?

Det er ikke fordi, at Google har været sent ude i forhold til AI-bølgen, men de er blevet overhalet indenom af ChatGPT, og derfor har de nu skruet op for deres udvikling af generativ AI. Det har ført til, at udviklingen af SGE er blevet fremskyndet en del hurtigere.

Google selv fortæller, at SGE har til formål at forbedre søgeoplevelsen, så du nemmere kan forstå et emne, udforske nye synspunkter og generelt få klaret dine ting hurtigere.

Denne udvikling repræsenterer et skift mod mere dynamiske og personlige søgeresultater, som er en respons på markedets ændrede forventninger og den interne konkurrence inden for søgeteknologi.

Hvad med de traditionelle søgeresultater?

Selv med introduktionen af SGE vil de traditionelle, blå søgeresultater fortsætte med at være en integreret del af Googles søgemaskine. Søgeresultaterne vil blive suppleret med, men ikke erstattet af, AI-genererede besvarelser. Øverst på siden vil dine AI link cards fremtræde, og derfor bliver de traditionelle søgeresultater og annoncer skubbet længere ned. Hermed er det fortsat vigtigt at optimere indhold for både traditionelle og AI-drevne søgefunktioner.

Det er også vigtigt at nævne, at ​​når brugerne foretager en Google-søgning og modtager et AI-genereret svar, vil Google fremhæve de anvendte kilder i svaret. Disse kilder er links til de relevante hjemmesider, hvilket giver brugerne mulighed for direkte at besøge de sider, der har bidraget med informationen. Det medfører, at din hjemmeside nu kan blive fremhævet som en kilde i et AI-genereret svar udover at være et selvstændigt søgeresultat.

Hvilke mulige ændringer vil SGE føre med sig?

Introduktionen af SGE i Google Search vil sandsynligvis medføre betydelige ændringer for både brugere og virksomheder. For brugere betyder det mere intuitive og samtalebaserede søgeresultater, hvilket kan forbedre deres oplevelse og effektivitet ved informationssøgning.

For virksomheder og SEO-fagfolk indebærer det en mulig ændring i strategier for indhold og søgemaskineoptimering. Den nye tilgang vil kræve en dybere forståelse for, hvordan AI-genererede svar interagerer med traditionelle søgeresultater, og hvordan man bedst kan optimere indhold til begge formater.

Googles E-E-A-T retningslinjer bliver endnu mere relevante med introduktionen af SGE, da denne teknologi understreger behovet for troværdigt og kvalitetsorienteret indhold. Med SGEs evne til at generere svar fra en bred vifte af kilder, vil hjemmesider, der demonstrerer høj ekspertise, erfaring, autoritet og troværdighed, sandsynligvis blive prioriteret.

Dette kræver, at indholdet ikke kun er SEO-optimeret, men også baseret på dybdegående viden og troværdige kilder for at sikre synlighed i søgemaskinens nye AI-drevne format. Det gælder især for YMYL-hjemmesider, der berører emner som brugernes sundhed, økonomi eller livssituation.

Hvordan påvirker AI Overviews SEO?

Der har nærmest været ramaskrig i SEO-branchen, siden Google først annoncerede den forventede ankomst af SGE.

Worst case-scenariet har været, at SGE gør SEO overflødigt, blandt andet fordi en AI-generet søgeoplevelse gør resultaterne mindre forudsigelige, ligesom klikraten vil falde drastisk, da brugerne får svar direkte i søgeresultaterne – og at virksomheder derfor ikke længere vil allokere markedsføringspenge til SEO, da disciplinen alligevel ikke længere vil give hjemmesidetrafik.

Hovedargumentet for SEOs død har dog været, at søgeresultaterne nu vil blive så fyldt op med AI-resultater, at de klassiske blå links kommer til at ryge så langt under folden, at de bliver et ingenmandsland, hvor ingen nogensinde klikker.

Man kan nærmest se det tragikomiske scenarie for sig: Arbejdsløse SEO-specialister på rad og række, som i fremstrakte arme desperat holder hjemmelavede skilte, udsmykket med ubehjælpsom skrift: “Will do SEO for money!”

Helt så grelt går det nok ikke.

For det første har søgeresultaterne i lang tid været domineret af andet end de klassiske blå links. For det første er annoncering Googles absolut største indtægtskilde, og de sponsorerede Google Ads- og Google Shopping-resultater har derfor ofte været at finde above the fold i søgeresultaterne.

Derudover er featured snippets (søgninger hvor udvalgte uddrag af tekst, der matcher en søgning, bliver vist øverst i resultatet) kun blevet mere hyppige de sidste par år, ligesom det øverste af søgeresultaterne er fyldt med billedkarruseller (prøv at søge på en opskrift) og Google 3-Pack (især på lokale søgninger).

Below the fold-resultater har været en præmis for SEO-folk i lang tid.

Ikke mindst er det vigtigt at huske på, at AI Overviews højst sandsynligt primært vil blive vist i informationssøgninger. Kommercielle søgninger vil formodentligt være mindre påvirket af AI-genererede resultater.

Det skal du være opmærksom på

 • Fokus på kvalitet over kvantitet:
  Prioritering af dybdegående, velresearchet og troværdigt indhold.
 • Brugerintention og relevans:
  Øget vægt på indhold, der matcher brugerintention og kontekstuel relevans.
 • Ekspertise og autoritet:
  Vigtigheden af at fremstå som ekspert og autoritet i sit felt.
 • Stærk online tilstedeværelse:
  Nødvendigheden af at have en solid tilstedeværelse på tværs af forskellige platforme, inklusiv sociale medier og tredjepartssider.
 • Forbedret brugeroplevelse:
  Websites skal være intuitive og hurtige for at sikre en god brugeroplevelse.
 • Vigtigheden af eksterne links og anbefalinger:
  Fokus på, hvordan en virksomheds omdømme afspejles online, herunder anmeldelser og indhold på tredjepartswebsites.
 • Anvendelse af strukturerede data:
  Brug af schema markup og struktureret data for at forbedre synlighed og forståelse af indhold for søgemaskinernes AI.

Fremtidens SEO?

Fremtidens SEO vil sandsynligvis fokusere endnu mere på brugernes adfærd og intentioner, hvilket vil forandre den traditionelle tilgang til søgemaskineoptimering. Teknologiske fremskridt, især inden for kunstig intelligens og maskinlæring vil give søgemaskiner som Google en forbedret evne til at forstå og fortolke brugernes hensigter samt konteksten bag søgeforespørgsler.

Dette vil betyde, at SEO ikke længere kun handler om at optimere for specifikke nøgleord, men også om at skabe indhold, der præcist adresserer brugernes behov og spørgsmål.

Amplify er din partner i fremtidens SEO

Når SGE officielt bliver lanceret, vil reglerne for SEO formentlig blive omskrevet. Vores team af SEO-specialister er dedikerede til at hjælpe dig med at udnytte de utallige muligheder, som SGE og fremtidens SEO tilbyder. Fra at optimere dit indhold til at udvikle strategier, der resonerer med både AI og dine målgrupper, er Amplify dit SEO-bureau til succes i den digitale verden.

Bliv endnu klogere

Uanset om du er generalist eller specialist indenfor marketing, så har vores specialister samlet en række gode råd til dig på vores blog.