Domæne

Domæner er unikke adresser, der navigerer os gennem internettets labyrint og leder os til vores ønskede destinationer. Tænk på dem som de digitale skilte, der vejleder os gennem det store netværk af hjemmesider og online indhold. Ligegyldigt om du søger information, underholdning eller forretning, begynder din digitale rejse med et enkelt domænenavn.

Web_thumbnail

Hvad er et domæne?

Forestil dig internettet som en stor by med mange forskellige hjemmesider. Akkurat som i en by har hver hjemmeside brug for en adresse, så folk kan finde den. Her kommer domæner ind i billedet.Tænk på et domæne som en vejadresse til en bestemt hjemmeside. Når du vil besøge en butik i byen, kan du kigge på gadenavnet og husnummeret for at finde det rigtige sted. På samme måde fungerer et domæne som en adresse til en hjemmeside på internettet. Det er den tekst, du skriver i browserens adressefelt, når du vil besøge en bestemt webside.Så når du indtaster “amplify.dk” i din browser, fungerer det som at skrive gadenavnet for at finde Amplifys hjemmeside i den store digitale by, som internettet er. Domænet hjælper med at guide dig til den rigtige destination på internettet, præcis som en adresse i den virkelige verden hjælper dig med at finde en bestemt placering.

Domæneendelse: Hvad er det?

Når vi taler om domæner, er der et vigtigt begreb, der kommer i spil: domæneendelse. Domæneendelsen er den sidste del af et domæne, der følger efter det sidste punktum. 

Denne endelse indeholder ofte to eller tre bogstaver og giver en ekstra dimension til den overordnede betydning af domænet. Domæneendelser, også kendt som top-level domains (TLD’er), er som små indikatorer, der kan give dig en idé om, hvilken slags webside du besøger.

I domænet “example.com” er “.com” domæneendelsen. Denne “.com” endelse indikerer normalt, at websiden har en kommerciel eller generel karakter. På samme måde kan “.org” antyde en organisation, “.edu” være for uddannelsesinstitutioner og “.gov” for regeringssteder.

Domæneendelsen kan også fungere som et flag, der signalerer, hvilket land eller hvilken region en hjemmeside hører til. På samme måde, som man kan flage med sit lands flag, kan man signalere sin tilknytning til et geografisk område ved at vælge en landespecifik domæneendelse som “.uk” for Storbritannien eller “.ca” for Canada. 

Det er en måde at markere sit tilhørsforhold til en bestemt del af verden på og hjælper med at målrette websider mod det relevante publikum.

Nogle kreative personer har også tænkt uden for boksen og valgt usædvanlige domæneendelser såsom “.pizza” til pizzarestauranter, “.mom” til mødre og endda “.unicorn” til måske noget magisk. Hvis du ser en hjemmeside med en sådan usædvanlig domæneendelse, så ved du med det samme, at der er noget særligt eller unikt over den.

Så næste gang du er online, kan du huske, at de små bogstaver i slutningen af en hjemmesideadresse fortæller dig mere end du måske tror. Det er som små spor, der giver dig en smule information, før du besøger en ny online verden.

Subdomæner og undermapper: Hvad er det?

Når det kommer til organisering af indhold på en hjemmeside, støder du ofte på udtrykkene subdomæner og undermapper. Disse begreber handler om at organisere din digitale plads på en mere struktureret måde.

  • Subdomæner: Tænk på dit domæne som dit hovedkvarter på internettet – lad os kalde det for “hovedkontor.com”. Et subdomæne er som en gren af dit hovedkvarter. Det kan være fx “blog.hovedkontor.com”. Dette tillader dig at opdele dit indhold i separate områder. Hvis hovedkvarteret er din virksomhed, er subdomænet en afdeling med sit eget fokus og indhold. Det kan være din blog, en shop eller noget helt tredje. Subdomæner er som små, specialiserede filialer under dit hovedkvarter.
  • Undermapper: Forestil dig, at dit hovedkvarter har mange forskellige rum indeni. Hver af disse rum har sit eget formål, men de er stadig en del af det samme hovedkvarter. Undermapper fungerer på samme måde. Hvis dit hoveddomæne er “hovedkontor.com”, kan du oprette undermapper som “hovedkontor.com/inspiration” eller “hovedkontor.com/produkter”. Dette giver dig mulighed for at organisere indhold i forskellige kategorier eller emner. Undermapper er som forskellige rum inden for den samme bygning, hvor hver plads har sin egen funktion.

Uanset om du bruger subdomæner eller undermapper, er det vigtigt at forstå, hvordan de kan hjælpe med at strukturere din hjemmeside. De gør det lettere for besøgende at finde specifikt indhold og hjælper dig med at organisere din digitale tilstedeværelse på en mere logisk måde.

Sådan vælger du dit domænenavn…

At vælge det perfekte domænenavn er som at finde nøglen til din online identitet. Det er din digitale adresse, der definerer, hvordan folk finder dig på internettet. Men hvordan går du egentlig fra tanker til det ideelle domænenavn?

Når du vælger et domænenavn til din virksomhed, er der nogle ting, du bør overveje. Her er vores anbefalinger:

  • Brug navnet på din virksomhed som domænenavn.
  • Vælg et kort og let genkendeligt navn.
  • Sørg for, at navnet er let at stave og at udtale korrekt.
  • Undgå lokale bogstaver som æ, ø og å.

Hvis dit virksomhedsnavn indeholder to separate ord, som for eksempel “Fitness CPH”, så er valget mellem at inkludere en bindestreg i dit domænenavn som “fitness-cph.dk” eller undlade den som “fitnesscph.dk” ikke nødvendigvis afgørende for din SEO. I langt de fleste tilfælde anbefaler vi, at du undgår at benytte bindestreger i dit domænenavn. 

De fleste brugere finder det nemlig mere naturligt at skrive domænenavne uden. Uanset hvad bør du overveje at købe begge varianter (med og uden bindestreg) af domænenavnet og opsætte en automatisk redirect fra det ene til det andet for at sikre, at dine besøgende ender på den ønskede side.

Selvom der kan være en lille fordel i at inkludere et nøgleord relateret til din forretning i dit domænenavn, som for eksempel “fitness”, hvis du driver en virksomhed inden for træningsverdenen, er det vigtigt at afveje fordele og ulemper.

Mens tilstedeværelsen af et nøgleord kan have positiv indflydelse på søgemaskineoptimering, bør du også overveje, om det begrænser dig til kun at fokusere på træningsområdet. Dette kan vise sig ufordelagtigt, hvis din virksomhed senere udvider til andre områder.

Værktøjskassen til at vælge dit domænenavn

Der findes massevis af inspiration og inputs at hente på nettet til dit domænenavn. Listen er lang, derfor har vi lavet en kort til dig:

  • Domænesøgetjenester: Tjenester som GoDaddy, One eller ScanNet tilbyder domænesøgeværktøjer, som viser dig, om dit ønskede domænenavn allerede er taget. Disse platforme kan også give dig forslag til lignende navne, der stadig er tilgængelige.
  • Ordbogen: Ordbøger og synonymlister kan være en kilde til kreative ord og termer, der kan integreres i dit domænenavn. Du kan eksperimentere med forskellige kombinationer for at skabe noget unikt.
  • Konkurrenters domænenavne: Undersøg dine konkurrenters domænenavne og analyser, hvad der gør deres valg unikt. Dette kan hjælpe dig med at identificere tendenser og finde din egen niche.

Flere begreber

Vil du lære flere begreber inden for digital markedsføring? Vores digitale ordbog er fyldt med dem – og vi opdaterer den løbende.