301-redirect

301-redirect er hjemmesiders omdirigeringsmagi. Uden dem vil dine brugere og søgemaskiner fare vild, når du flytter webadresser på din hjemmeside permanent. Læs om 301-redirects, og hvad konsekvenserne er ved ikke at bruge dem i denne guide.

Web_thumbnail

Hvad er et 301-redirect?

Forestil dig, at du har fundet drømmeboligen, men flytningen skal foregå så hurtigt, at du ikke får informeret din moster, dit postbud og din nabo. Men… når de forsøger at besøge dig på din gamle adresse, bliver de automatisk sendt til din nye adresse. Det er som om nogen står på din gamle adresse og fortæller dem: “Vent, personen, du søger, er flyttet til en ny adresse. Du kan finde dem her.”

På samme måde fungerer en 301-redirect på internettet: Når en person klikker på dit link eller skriver din gamle webadresse i deres browser, bliver de automatisk sendt til din nye webadresse.

Dette sikrer, at dine brugere og søgemaskiner altid kan finde den rigtige side, selvom du har flyttet den. 301-redirects har med andre ord afgørende effekt på både brugeroplevelse og SEO.

Hvorfor er 301-redirects vigtige?

Hvis du vælger at fjerne en side uden at oprette et 301-redirect, vildleder og forvirrer det dine brugere og søgemaskiner, når de forsøger at finde siden. De vil derimod blive mødt af en fejlmeddelelse (404-fejl).

Det er som at forlade dit gamle hjem uden at give besked om, hvor du er flyttet hen. Efter noget tid vil din moster, dit postbud og din gamle nabo stoppe med at besøge din gamle bopæl og blive frustreret over oplevelsen. Det samme vil dine brugere og søgemaskiner.

Du beskytter din linkværdi med 301-redirects

Når du laver en 301-redirect, bevarer du værdien fra de links, der fører hen til den gamle webadresse. Det fungerer som et reb, der binder den gamle adresse til den nye. Derfor er 301-redirect det bedste valg, når du vil lukke ned for en underside eller erstatte den permanent.

Du skal være opmærksom på, at det altid er bedre at rette link i kilden end at omdirigere. Derfor er det bedst kun at bruge 301-redirect, når det er strengt nødvendigt. Det er blandt andet fordi, en omdirigering har en lille indflydelse på hjemmesidens hastighed, da serveren først skal loade den gamle og så den nye webadresse.

Derfor vil du også undgå de såkaldte redirect chains – dvs. kæder af redirects, hvor et redirect redirecter til et tredje redirect og så fremdeles. Mange og lange redirect chains vil nemlig kræve væsentlig længere server-svartid. Du kan med fordel bruge analyseværktøjer som Screaming Frog eller Ahrefs til at finde frem til og eliminere eventuelle redirect chains.

Søgemaskiner opsnapper hurtigt 301-redirects

Når du implementerer en 301-omdirigering på den rigtige måde, vil søgemaskiner som Google og andre hurtigt kunne tracke den og opdatere deres indeks med din nye webadresse. Det er som nævnt også en god idé at opdatere dine interne links, så de fører direkte til din nye webadresse – og ikke til den gamle.

Det er dog vigtigt at vente med at opdatere linksene, indtil søgemaskinerne har registreret ændringen i deres indeks. Dette kan du for eksempel overvåge i Ahrefs’ Site Explorer-rapport.

Forneden ser du et eksempel på target URL på et af Webamps store søgeord. Den orange graf er den gamle URL, og den blå er den nye. Læg mærke til det midlertidige dyk, der sker, mens søgemaskinerne har forsøgt at identificere den nye URL.

Flere begreber

Vil du lære flere begreber inden for digital markedsføring? Vores digitale ordbog er fyldt med dem – og vi opdaterer den løbende.